Despre răceala sezonieră

Despre răceala sezonieră
Despre răceala sezonieră

1. Ce este răceala? Răceala este o infecție virală ușoară a tractului respirator superior, inclusiv nasul și gâtul. Este cauzată de mai multe tipuri de virusuri, cel mai frecvent fiind rinovirusul.

2. Cum se răspândește răceala? Răceala se poate răspândi prin picături aeriene eliberate când o persoană infectată tușește sau strănută. De asemenea, se poate transmite prin contact direct cu o persoană infectată sau prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea gurii, nasului sau ochilor.

3. Care sunt simptomele răcelii? Simptomele comune includ nas înfundat sau care curge, strănut, dureri de gât, tuse, dureri ușoare de cap sau corp și o ușoară febră. Simptomele apar de obicei la 1-3 zile după expunerea la virus și durează aproximativ 7-10 zile.

4. Răceala și gripa sunt aceleași? Nu, răceala și gripa sunt cauzate de virusuri diferite. Gripa este de obicei mai severă decât răceala și vine cu simptome mai intense, cum ar fi febra mai ridicată, dureri corporale severe și oboseală extremă.

5. Cum se tratează răceala? Nu există un tratament specific pentru răceală, dar simptomele pot fi atenuate prin odihnă, hidratare și medicamente fără prescripție pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi decongestionantele, analgezicele și antipireticele.

6. Pot preveni răceala? Da, spălarea frecventă a mâinilor, evitarea contactului apropiat cu persoanele răcite, menținerea unei bune igiene respiratorii și întărirea sistemului imunitar prin alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate pot reduce riscul de a răci.

7. Este necesar să văd un medic dacă am răceală? De obicei, nu este necesar să consultați un medic pentru o răceală comună. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt severe, durează mai mult de 10 zile sau dacă prezentați dificultăți de respirație, durere persistentă în piept, febră mare sau simptome care se agravează, ar trebui să căutați sfatul unui profesionist medical.

8. Există vaccin împotriva răcelii? Nu există un vaccin pentru prevenirea răcelii comune datorită numărului mare de virusuri care o pot cauza și a variațiilor frecvente ale acestora.

9. Pot face exerciții fizice dacă sunt răcit? Exercițiile ușoare pot fi benefice dacă vă simțiți suficient de bine pentru a le face. Cu toate acestea, este important să ascultați corpul și să nu exagerați, mai ales dacă simptomele sunt sub gât, cum ar fi tusea sau dificultățile respiratorii.

10. Cum pot distinge dacă am răceală sau o alergie? Simptomele răcelii și ale alergiilor pot fi similare, dar alergiile nu cauzează febră și durează atâta timp cât sunteți expus la alergen. Pe de altă parte, răceala este temporară și poate include simptome cum ar fi febra ușoară și durerile corporale, care nu sunt tipice pentru alergii.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*