Înghețata și răceala: să o eviți sau să o savurezi? Ce spun specialiștii

Înghețata și răceala: să o eviți sau să o savurezi? Ce spun specialiștii
Înghețata și răceala: să o eviți sau să o savurezi? Ce spun specialiștii

Deși mulți cred că o porție de înghețată agravează simptomele de răceală sau gripă, realitatea nu este atât de simplă. Opiniile sunt împărțite — iar pentru unele persoane, înghețata poate aduce chiar alinare, nu mai mult disconfort.

De ce unii consideră că înghețata nu e o alegere rea

  • Gustul rece și textura cremoasă pot calma temporar durerile de gât sau iritațiile — oferind un efect de “ușurare” când înghiți.

  • În cazuri de apetit scăzut sau dificultate la mâncat, un desert moale, dulce și ușor de înghițit poate fi o sursă utilă de calorii și energie.

De ce unii medici recomandă prudență

  • Există persoane pentru care produsele lactate pot favoriza senzația de mucus sau iritații la gât — lucru care poate agrava tusea sau nasul înfundat.

  • Un consum excesiv de zahăr (prezent adesea în înghețată) nu este ideal atunci când sistemul imunitar luptă cu o infecție.

  • În unele cazuri, înghețata rece poate provoca o “șocare termică” a căilor respiratorii, mai ales dacă gâtul este deja inflamat — de aceea reacțiile pot varia mult de la o persoană la alta.

Totul depinde de cum se simte corpul tău

Nu există dovezi clare că înghețata agravează automat o răceală sau gripă. În multe cazuri — dacă nu ai intoleranțe la lactate, nu ești predispus/ă la secreții excesive de mucus și simptomele nu sunt severe — o porție moderată poate fi tolerată și chiar să aducă un mic confort.

Important: ascultă-ți corpul. Dacă observi că după înghețată starea se agravează — alege să renunți momentan. Dacă nu, un desert răcoritor nu e neapărat tabu.

Sursa foto + text: csid.ro

Be the first to comment

Leave a Reply